Uzbekistan este o țară în Asia Centrală. Se învecinează cu Kazahstanul la vest și la nord, cu Kârgâzstanul și Tadjikistanul la est și cu Afganistanul și Turkmenistanul la sud.
Citeste mai multStrăzile din Tashkent, capitala Uzbekistanului, sunt foarte late, pe model sovietic și de-a dreptul pustii. Rar se întâlnesc mașini parcate pe stradă iar ambuteiajele se pare că nu există.
Dacă în lunile iulie-august temperaturile trec de 50 de grade, iarna în Uzbekistan este extrem de friguroasă iar vântul puternic ce bate în zonă face ca cele -28 de grade să pară ca -40.
Este bine de ştiut măcar câteva cuvinte în rusă. Aproape toți uzbecii o știu și mulți dintre ei chiar o vorbesc zilnic.
Uzbekistan este raiul vegetarienilor. Mare parte din mâncărurile lor se bazează pe legume, alune, semințe și fructe gustoase așa că cine doreşte să evite carnea, are de unde alege. Mâncarea tradițională în Uzbekistan este pilaful. Acesta nu lipsește aproape de la nicio masă, fie ea sărbătoare, ceremonie, nuntă-botez-înmormântare. Rețeta diferă de la o casă la alta dar oricum este extraordinar de gustos. Conține orez, morcov, stafide, ouă de prepeliță, carne de miel ori vită, nuci, humus și condimente specifice locului.
Pâinea din Uzbekistan e extraordinar de bună. O turtă pufoasă și aromată cu ierburi și probabil unt ori grăsime, ea are mereu niște forme imprimate și nu lipsește nicicând de pe masa localnicilor.
Un fel de mâncare la un restaurant obișnuit costă în jur de 3-5 dolari. O bere costa 7000-8000 SUM dar e posibil să existe și mai ieftin de atât, dacă studiezi cu mai multă atenție meniul. Un pachet de țigări e în jur de 1 dolar, 1 ceai e tot 1 dolar, cafeaua e în general foarte proastă (uzbecii nu-s băutori de cafea). Mai bine un espresso sau cafea turcească . Costă 1-2 dolari, în funcție de locul în care o bei.
Moneda națională este SUM iar rata de conversie oficială este de 2300 SUM pentru 1 dolar. Pe piața neagră (de la ghid, recepționer, cineva care știe pe cineva ), poți lua chiar și 3000 SUM pentru 1 dolar. Oricum, poți plăti și cu dolari în cele mai multe locuri.
Cine doreşte să străbată deșertul Kyzyl Kum din Khiva spre Bukhara sau invers, are nevoie de un stomac bun ca să traverseze 100 de kilometri de autostradă plus 400 de kilometri de drum plin de valuri și gropi. Pentru cei cu rău de mașină, medicamentele specifice nu trebuie să lipsească .
În fiecare hoteltrebuie lăsat pașaportul peste noapte la check-in pentru a fi înregistrat la poliție. La plecare, primești o hârtiuță “registratia” care atestă faptul că ai stat acolo. La ieșirea din țară trebuie să prezinți toate aceste hârtiuțe care să dovedească faptul că ai stat în fiecare noapte într-un hotel. Dacă nu le ai, primești o amendă iar ghidul și/sau hotelul intră în bucluc.
Itinerariu: Uzbekistan
Durata: 12 nopti
Plecari: 15 aprilie
Itinerariu: Uzbekistan
Durata: 8 nopti
Plecari: 4 martie, 5 mai, 15 mai, 3 iunie, ...