Tadjikistan este o țară muntoasă, fără ieșire la mare, din Asia Centrală. Se învecinează cu Afganistan la sud, cu Uzbekistan la vest, cu Kârgâzstan la nord, și cu Republica Populară Chineză la est. Tadjikistanul, de asemenea, este situat lângă Pakistan, dar este separat de acesta prin coridorul Wakhan. Capitala țării este Dușanbe.
Citeste mai multRepublica Tadjikistan este un stat interior, predominant alpin, din partea centrală a Asiei, cu multe atracții de oferit vizitatorilor aventurieri, iubitorilor de munte și al locurilor mai puțin cunoscute, explorate sau vizitate de turismul de masă, convențional. A luat viață o dată cu destrămarea Uniunii Sovietice, în 1990, și a stat în umbra unui război civil necruțător până în 1997, când s-a semnat un tratat de pace. Republica nou formată a fost faimoasă pentru corupție și interese obscure, sub orânduiala lui Emomali Rahmon. Alegerile ulterioare a fost trucate, însă pacea a triumfat într-un final, lăsând locul speranței unui viitor mai bun.
Dușanbe, capitala Tadjikistan, este faimoasă pentru târgul de luni și statuile din epoca sovietică, fiind locul cel mai potrivit pentru a începe o călătorie. În partea îndepărtată de apus, orașul Khorog servește ca excelent punct de plecare spre munții Pamir, poate cel mai puțin explorat masiv montan al lumii. Regiunea, extrem de vastă, este dificil de accesat, însă peisajele fabuloase de aici merită orice sacrificiu. Iubitorii de istorie și de plimbări în aer liber sosesc aici și pentru a traversa celebrele rute din cadrul "drumului mătăsii", ce treceau odată prin regiune, pentru a reanima aceleași senzații pe care le-au trăit asiaticii acum 3.000 de ani. Între cele mai interesante atracții naturale de care se bucură Tadjikistan sunt și cele șapte lacuri Muragazor, faimoase pentru schimbarea de culoare în timpul zilei.
Sportul național, luptele, au adus o medalie de argint pentru Tadjikistan în timpul Olimpiadei de la Beijing din 2008. Mai mult de 70% din totalul populației locuiește în zona rurală, în ciuda faptului că doar 7 procente din suprafața totală a țării este arabilă. Acest aspect este, probabil, principalul vinovat pentru sărăcia ce caracterizează regiunea.
Un alt indice negativ este modul în care crește popularitatea și puterea autocratului Rahmon, cel ce a interzis folosirea aurului în stomatologie și a limitat numărul de oameni ce pot fi prezenți la o ceremonie tradițională de circumcizie, la 60 de persoane. În ciuda acestor provocări dure, populația din Tadjikistan, predominant musulmană, este renumită pentru exuberanță și pentru caracterul prietenos, furnizând clipe plăcute puținilor vizitatori ai țării.