Boliviao ficial denumită Statul Plurinațional al Boliviei (în spaniolă Estado Plurinacional de Bolivia),[10][11] este o țară din America de Sud, mărginită cu Brazilia în nord și est, Paraguay și Argentina la sud, Chile în sud-vest și Peru la vest. Cu o suprafață de 1.098.581 km² și o populație de 8,8 milioane de locuitori, Bolivia își are conducerea administrativă împărțită între două orașe importante: Sucre (capitala legală și sediul puterii judiciare) și La Paz (sediul guvernului).
Citeste mai multUna dintre tarile cele mai indepartate si aflate la cea mai mare altitudine din lume, Bolivia pare in mare parte, a ramane neatinsa de trecerea timpului. In Bolivia traiesc mai multi indigeni decat in orice alta tara din America. Pentru turisti, Bolivia ofera o diversitate de experiente culturale multi-etnice, peisaje naturale magnifice si aventuri extreme. De la statiunile luxoase de pe malul Lacului Titicaca, pana la tinuturile saline din Uyuni, cele mai tari atractii turistice din Bolivia iti ofera o experienta de calatorie cu care te intalnesti o singura data in viata.
La Paz este capitala administrativa a Boliviei, in timp ce Sucre este cea constitutionala. Situata pe niste dealuri abrupte, la o inaltime de circa 3650 metri deasupra nivelului marii, La Paz este cea mai inalta capitala “de facto” din lume. Privelistea cate se vede din avion, atunci cand zbori catre La Paz este incredibila. Mai intai, apar mahalalele din El Alto, care fac apoi loc orasului La Paz in sine, agatat de marginile a ceea ce pare o crestatura uriasa in suprafata terestra.
Aflat intre La Paz si Lacul Titicaca, orasul adormit din Sorata serveste drept loc de plecare pentru cei care care vor sa se aventureze in muntii Cordillera Real. Povarnisurile de granit ale muntilor Cordillera Real se intind pana in Altiplano, sau “campiile inalte” ale celei mai intinse parti din Muntii Anzi. Sase dintre varfurile muntoase au peste 6000 de metri altitudine. Alpinistii vin in Sorata pentru a-si pregati si planifica in cele mai mici detalii, escaladarea muntilor.
Considerat “cel mai periculos drum din lume” Yungas tine din La Paz pana in regiunea padurii amazoniene a Boliviei, aflata in nordul tarii. Din La Paz, drumul urca aproximativ 4,5 kilometri, inainte de a cobori in jur de 1,2 kilometri, pana in orasul Coroico. Ruta este periculoasa pentru cei care se aventureaza cu masina pana aici, dar Yungas a devenit o atractie favorita de calatorie, pentru biciclisti, care au de parcurs peste 60 de kilometri printre dealuri si vai.
Parcul National Madidi se intinde din Anzi pana la Amazon. Cu o suprafata de peste 18000 kilometri patrati, Madidi este cunoscut drept cel mai divers parc biologic din lume. Cei care vin aici pot vedea jaguari, vidre sau maimute titi, o specie care nu traieste nicaieri altundeva in lume. In Parcul National Madidi traiesc peste 11% din cele 9000 de specii de pasari ale planetei.
“Muntele bogat” sau “Cerro Rico” care sta de straja orasului Potosí, era candva bogat in zacaminte de argint, care atrageau conchistadorii spanioli, catre orasul aflat la cea mai inalta altitudine din lume. Cerro Rico este destinatia de calatorie ideala pentru cei ce vor sa vada efectul colonizarii asupra indigenilor din Bolivia. Desi argintul nu mai exista de mult aici, cositorul inca este scos la suprafata in Cerro Rico. Turistii pot face un tur al minelor, precum si al muzeului Casa Nacional de Moneda, unde se afla candva monetaria regala.
Cunoscut drept “Orasul cu patru nume”, Sucre se mai numeste si Charcas, La Plata si Chuquisaca. Infiintat in anul 1500 de catre colonistii spanioli, Sucre ofera vizitatorilor sai o mostra despre cum se traia in Spania aristocratica in secolul 16. In Sucre se afla multe cladiri istorice importante, care merita vizitate, precum La Casa de la Libertad, unde Simón Bolívar a scris Constitutia Boliviei şi Biblioteca Nationala a Boliviei, care detine documente ce dateaza din secolul 15.
In fiecare an, in Oruro, chiar inainte de Miercurea Cenusii, orasul gazduieste Carnaval de Oruro, unul dintre cele mai importante evenimente folclorice si culturale din America de Sud. Festivalul reuneste peste 28000 de dansatori, care sustin reprezentatii de dans traditional, acompaniati de aproximativ 10000 de muzicieni. Spre deosebire de Carnavalul din Rion, unde in fiecare an este aleasa alta tema, cel din Oruro incepe intotdeauna cu diablada sau dansul diavolului. Despre acesta se spune ca retine cel mai bine expresia artistica ce dateaza din America pre-Columbiana.
La granita dintre Bolivia si Peru, se afla Lacul Titicaca, cel mai mare lac din America de Sud. Incasii, ca si multe alte popoare native, se crede ca isi au originea in aceasta regiune. In apropiere de malul sud-estic al lacului se afla Tiwanaku, ruinele unui vechi oras considerat a fi precursorul Imperiului Incas. Lacul Titicaca este o destinatie populara de vacanta. Copacabana originala este o statiune preferata atat in randul turistilor, cat si al localnicilor.
Aflat langa malul sud-estic al Lacului Titicaca din Bolivia, Tiwanku este unul dintre cei mai importanti precursori ai Imperiului Incas. Comunitatea s-a marit, ajungand la proportii urbane, intre secolele 7 si 9, devenind o putere regionala importanta in sudul Anzilor. In perioada de glorie, aici traiau intre 15000 si 30000 de persoane. In timp ce numai o mica parte a fost excavata, Tiahuanaco reprezinta cea mai mare realizare megalitica pre-incasa din America de Sud. In prezent, este una dintre atractiile turistice de top din Bolivia.
Pentru o destinatie cu adevarat de vis, mergi in Salar de Uyuni. Unul dintre cele mai plate locuri din lume, straturile de sare care se intind pe mai mult de 10000 de kilometri patrati, au fost formate dintr-un lac preistoric. Vizitatorii calatoresc in zona in vehicule 4×4, pentru a vedea structurile alcatuite in intregime din sare. Acestea sunt cu adevarat spectaculoase mai ales dupa ploaie, atunci cand apa care ramane pe sarea cimentata actioneaza ca o oglinda, reflectand perfect cerul albastru de deasupra.