OBIECTIVE TURISTICE
Tunelul lui Eupalinus din Samos: Considerat a fi una dintre cele opt minuni ale lumii antice, Tunelul din Eupalinus este astăzi un element distinctiv și un loc turistic mult frecventat în Samos. Este un tunel de apă care a fost secțiunea de mijloc a unui apeduct imens numit după arhitectul său, Eupalinus care a fost un inginer faimos al lumii antice. Este amplasat pe versanții muntelui Panagia Spilani și a fost construit în secolul 6 î.C., în timpul domniei Polycrates. Samos a fost la apogeul prosperității în jurul acestei perioade și, împreună cu zidurile policratene, alunița portului și Templul Hera, Tunelul lui Eupalinus rămâne una dintre cele mai fascinante structuri ale lui Samos construite în această perioadă. Construcția acestui tunel a durat aproximativ zece ani. Avea două echipe de muncitori care lucrau simultan la fiecare capăt. Are aproximativ 1,80 metri lățime 1,80 metri înălțime și 1350 metri lungime. Aproximativ 7000 de metri cubi de rocă naturală au trebuit să fie eliminați pentru a construi acest tunel. Tunelul este construit cu pietre dreptunghiulare care sunt așezate cu precizie una peste alta. Acoperișul are formă triunghiulară și este alcătuit din același fel de pietre. Apa curgea prin conductele ceramice care erau montate în apeductul de sub tunel. Unele țevi rămân în stare curată și aproape arată ca și cum ar fi fost așezate chiar ieri. Același sistem de apă a fost folosit aproximativ o mie de ani înainte de a fi abandonat în secolul al VII-lea d.Hr. A fost redescoperit de Cyrillus Monina, un călugăr în 1882. În cele din urmă, a fost șters pentru a fi studiat în detaliu de un grup de arheologi germani între anii 1971-1973. Astăzi este bine luminată și deschisă vizitatorilor. Tunelul lui Eupalinus dă mărturie despre tezaurul cunoașterii pe care grecii antici îl dețineau. Cu siguranță a fost o fază admirabilă construirea acestui tunel într-o perioadă în care tehnologia nu era la fel de disponibilă sau la fel de avansată ca în prezent. Ceea ce face ca această structură să fie și mai fascinantă este precizia și priceperea care au creat crearea acestui loc. Prin urmare, există puține îndoieli de ce tunelul lui Eupalinus nu încetează să-i uimească atât pe oamenii de știință, cât și pe vizitatori.
Castelul lui Lykourgos Logothetis din Pythagorio Samos: Castelul Lykourgos Logothetis este o structură foarte semnificativă în istoria Samosului și a Greciei în general. Un exemplu cu adevărat minunat de arhitectură defensivă, Castelul a fost construit în secolul 19 folosind rămășițele diferitelor monumente arheologice. Și-a luat numele după Lykourgos Logothetis, liderul local al Revoluției împotriva turcilor. De fapt, Castelul a fost sediul Revoluției și a jucat un rol vital în el. Acest castel lung de 400 de metri este situat la sud-vest de portul Pythagorio. Se află pe un deal despre care se crede că este una dintre cele mai vechi acropole din Samos, deoarece acolo au fost găsite unele obiecte preistorice. Lângă Castel, există o biserică, construită în 1824, când revoluționarii au reușit să-i învingă pe turci. Biserica este dedicată Schimbării la Față a Hristosului și sărbătorește în fiecare an pe 6 august.
Cascadele Potami din Samos Grecia: Samos este o insulă care vă lasă fără suflare prin frumusețea sa naturală excepțională. Unul dintre aceste locuri este, probabil, cascadele din Karlovasi, în zona Potami. Aceste cascade formează două lacuri mici cu ape cristaline, ideale pentru înot. Dacă urmați drumul spre vest de Karlovassi care duce spre port, veți ajunge pe plaja Potami. Zona primește sute de vizitatori în timpul verii pentru a admira frumusețea magnifică. Accesul la aceste cascade este relativ ușor printr-o potecă frumoasă. La sfârșitul acestei căi, veți întâlni cea mai mică dintre cele două cascade. De acolo, trebuie să urcați mai multe trepte (aproximativ 50 - 60) pentru a ajunge la cealaltă cascadă. Pe drum, există o plajă minunată și o pădure frumoasă. Zona este unul dintre cele mai demne de vizitat locuri din Samos.
Peștera lui Pitagora din Samos: Peștera lui Pitagora este locul în care se ascundea faimosul matematician și filozof atunci când tiranul lui Samos, Polycrates, îl urmărea. Este situat pe partea estică a Muntelui Kerkis, cel mai înalt munte al Mării Egee, la o distanță de 3 km de plaja Votsalakia, iar accesul său este destul de dificil. Există de fapt două peșteri, una aproape de cealaltă. Se spune că Pitagora trăia într-una dintre ele și folosea cealaltă peșteră pentru învățătură. O peșteră este mai flatată și, prin urmare, mai potrivită pentru o viață. Are trei camere, dar puteți vizita doar cele două. Se încheie pe două abrupte superbe și dacă mergi un pic mai mult, vei întâlni un izvor de unde se crede că Pitagora obișnuia să bea apă. În apropiere de peșteră, există două capele, una dedicată Sfântului Ioan și cealaltă Panagiei Sarantaskaliotissa. Pentru a merge la peșteră, trebuie să parcurgi o potecă de aproximativ 300m. Calea este bine semnată, dar devine abruptă pe măsură ce ajungeți în peșteră, deci este necesară o atenție suplimentară. De acolo, veți avea vederi minunate asupra văii și a mării de deasupra.
Băile romane din Pythagorion, Samos Grecia: Chiar în afara Pythagorion, pe partea de sud a Samosului, se află ruinele Thermes, adică un complex de baie romană. Aceste băi romane au fost construite în secolul al II-lea d.Hr. și includeau un complex extins de clădiri publice și băi între sanctuarul Heraion și vechiul oraș Samos (satul modern Pythagorion). Resturile băilor sunt impresionante, în principal pentru arhitectură și inginerie. Aceste băi făceau parte din complexul atletic al orașului antic Samos, care includea și gimnaziul, stadionul și palaestra (școala de lupte). Chiar lângă intrarea principală a băilor, existau vestiare pentru vizitatori. Piscina cu apă rece și piscina octogonală au fost situate pe partea de nord a Thermes, în timp ce camerele fierbinți cu sistem de subsol pentru încălzirea apei erau situate pe partea de sud. În plus, situl includea o cameră boltită folosită ca saună, care a fost transformată într-un baptisterie creștin în secolul al V-lea d.Hr. În acea perioadă a fost construită o bazilică cu trei culoare, cu mozaicuri pe podea. Pereții băilor romane erau decorați cu marmură, în timp ce podelele erau acoperite cu mozaicuri înfățișând diverse scene.
PLAJE
Plaja Tsamadou Samos: Tsamadou este printre cele mai frumoase plaje din insula Samos. Situat la aproximativ 3 km de Kokkari, Tsamadou este un golf minunat înconjurat de o verdeață luxuriantă și cu apă verde albastru-cristal. Un mic traseu duce de la drumul principal spre această plajă minunată, care este aliniat cu taverne delicioase și puține cafenele pe plajă. Când este vânt, plaja este afectată de valuri, dar în general este un loc uimitor pentru relaxare. Tsamadou are pietricele moi și este organizat cu șezlonguri și umbrele. Aceasta este, de asemenea, singura plajă nudistă oficială din Samos. De fapt, partea dreaptă a plajei în timp ce urci pe potecă este nudistă.
Plaja Potokaki Samos: Potokaki este o plajă lungă cu pietricele situată la 14 km vest de Vathy, capitala Samos, și la 3 km de Pitagorio. Localnicii adoră această plajă datorită mediului său frumos și apelor uimitoare. Potokaki devine foarte popular vara și a fost premiat cu Steagul Albastru. Pe lângă apele sale curate, plaja este foarte cunoscută și pentru facilitățile organizate și echipamentele pentru sporturi nautice. Zona oferă diferite tipuri de cazare pentru a petrece câteva zile în această locație idilică. Este ușor accesibil cu mașina și autobuzele publice din centrul orașului.
Plaja Lemonakia Samos: Lemonakia este un golf protejat situat la 13 km nord-vest de Vathy. Este parțial organizat cu umbrele și sundecks și un bar pe plajă oferind gustări și băuturi reci. Nisipul moale și apele cristaline fac această plajă destul de populară. De asemenea, se află aproape de Kokkari, frumosul sat verde din Samos, care atrage mulți turiști. Apele turcoaz creează un peisaj exotic înconjurat de stânci înalte cu vegetație vastă. Plaja se găsește lângă Tsamadou, o altă plajă care, de obicei, este aglomerată. Lemonakia este ușor accesibilă prin mijloace publice sau private.
Langa Town Beach Samos: Aceasta plaja este situata la o distanta mica de mers de Vathi Town, capitala Samos. În ciuda apropierii sale de orașul aglomerat, este destul de neîmpărțit cu un peisaj unic și ape exotice. Datorită mulțimilor zilnice venite de la Vathy, este organizat în unele părți cu umbrele și haine de soare și complet retras în altele. Apele cristaline și pietricelele albe care ajung la marginea țărmului creează cea mai bună motivație care atrage mulți vizitatori. Este sigur pentru copii, deoarece apa rămâne puțin adâncă la mulți metri. Vizitatorii pot face o plimbare minunată în Vathy, deoarece toate hotelurile, restaurantele și magazinele turistice se află la câțiva pași de această plajă.
ISTORIE
Conform săpăturilor arheologice, se crede că Samos a fost locuit în anii neolitic (mileniul III î.Hr.). Primii coloniști ai insulei au fost pelasgienii care s-au închinat Hera, fenicienilor, lelegilor și carianilor. Acești coloniști au fost urmați de micenieni. Samos a devenit o mare putere în secolul 6 î.Hr., când a fost condus de tiranul Polycrates care a reușit să transforme insula într-o putere navală imensă. Sub domnia sa, artele și științele au înflorit și au fost construite Tunelul Eupalinus și magnificul Heraion (Sanctuarul Hera). Istoria lui Samos a fost marcată de unele personalități celebre, precum astronomul Aristarh, primul care a susținut că soarele a fost centrul universului, filosoful Epicur, scriitorul fabulei Esop și faimosul matematician Pitagora. Samos a onorat pe Pitagora, dându-și numele într-unul din satele (satul Pythagorio), o piață din Vathi și există, de asemenea, o peșteră pe insula, unde se spune că Pitagoras s-a ascuns în timp ce tiranul Polycrates, adversarul său politic, îl urmărea. În timpul bătăliei de la Plataea (479 î.Hr.), samienii au ajutat Atena să câștige, apoi s-au aliat ei și s-au întors la democrație. Samos a avut loc și în bătălia de la Mykale și, cu restul marinei grecești, a învins flota persană. În timpul războaielor peloponeziene, insula a fost luată de spartani. Apoi a intrat sub stăpânirea romanilor, a venețienilor și a genovezilor. În 1453, Samos a ajuns sub dominația turcilor, împreună cu restul insulelor Egee de Nord-Est. Locuitorii insulei au jucat un rol important în timpul Revoluției grecești împotriva jugului turc, la începuturile anilor 1820. Marile Puteri au dat insula turcilor înapoi în 1830, făcând-o semi-autonomă și fiind condusă de un prinț creștin. Această perioadă se numește Hegemony și s-a caracterizat printr-o ameliorare a averilor locuitorilor și prin meseriile de tutun. Samos a fost reunit în restul Greciei în 1912, după Războaiele Balcanice. Acum economia sa se bazează pe turism, agricultură și pescuit.