Istanbul, numit în antichitatea greacă Byzantion, apoi, după anul 330 d.Hr., Constantinopol — în greacă Κωνσταντινούπολις, a fost capitală a Imperiului Roman, pentru două scurte perioade dintre anii 324-395, a Imperiului Roman de Răsărit, denumit și Imperiul Bizantin de istoriografia umanistă, între 395-1204, a Imperiului latin din Orient, între 1204-1261, apoi din nou a Imperiul Bizantin refăcut, între 1261-1453 și a Imperiului Otoman până la proclamarea Republicii Turcia, la 13 octombrie 1923. Imperiul Roman de Răsărit a început a fi numit Imperiul Bizantin începând din sec. al 16-lea prin i...
Citeste mai multIstanbul este, fara doar si poate, un oras al contrastelor. Fosta capitala a Imperiului Bizantin isi surprinde de fiecare data turistii atat prin istoria sa cat si prin arhitectura cladirilor si spiritul sau autentic si oriental. Obiectivele turistice din Istanbul sunt atat de diverse incat nu aveti cum sa va astepati sa le bifati pe toate intr-un singur city break. Fie ca alegeti excursiile de o zi organizate de agentiile sau ghizii locali, fie ca alegeti sa va alaturati localnicilor si sa explorati o alta fata a vietii cotidiene turcesti, fie ca sunteti iubitori de croaziere si alegeti sa vizitati Insulele Princiare ori doriti numai sa petreceti o zi la cea mai cunoscuta statiune de la malul Marii Negre – Sile, oricare dintre aceste activitati sunt o excelenta alegere de petrecere a timpului in Istanbul.
Ce este cert? In Istanbul nu va veti plictisi niciodata! Este un oras divers, intr-o continua miscare, care va va oferi de la croazierele pe Bosfor, moschei, bazaruri, apusuri fantastice, o cafea turceasca veritabila alaturi de delicioasele baclavale, pana la locuitorii veseli si dornici sa va impartaseasca povestile si legendele ce au stat la baza acestei culturi.
In cele ce urmeaza va prezentam Top 7 obiective turistice Istanbul de neratat intr-un city break.
Pornim?
Incendiata, lovita de cutremure si jefuita, Hagia Sophia a continuat sa ramana in picioare. Constructia pe care o putem admira astazi este martora unui mileniu si jumatate de istorie.
Pentru toti aceea carora le-am starnit curiozitatea, ii puteti descoperi legendele la adresa:
Cankurtaran Mh, 34122, zilnic intre orele 09:00 – 19:00 din
Aprilie-Octombrie si intre orele 09:00-17:00 din Noiembrie-Martie,
pretul unui bilet de intrare este de 40 TL, aproximativ 7,50
euro/persoana.
Ce mai puteti vedea la Palatul Topkapi? Vesminte fastuoase ce au apartinut sultanilor (nu mai putin de 2500 de piese vestimentare), Toiagul lui Moise, Sabia lui David dar si Sabia lui Stefan cel Mare.
Nu plecati de aici fara sa vizitati Haremul, mai ales daca ati vizionat celebrul serial turcesc, Suleyman Magnificul, serial ce a avut un real succes si care fost filmat chiar aici. Desi pentru Harem se plateste o taxa separata, odata ce va veti decide sa-l vizitati, veti patrunde cu adevarat in epoca pur orientala din timpul domniei sultanilor, o epoca plina de farmec, insa dominata de reguli stricte si traditii pe care nu iti permiteai sa le incalci.
Haremul era zona din palat strict interzisa barbatilor. Singurii barbati care aveau acces aici erau eunucii care aveau grija de cele aproximativ 800 de concubine ale sultanului (la acest numar record se ajunsese). Acestea erau fie sclave facute cadou sultanului, fie prada de razboi, insa o data intrate in palat erau bine educate pentru a se ridica la inaltimea dorintelor sultanului. Pasajul concubinelor si dormitorul sultanului iti vor istorisi povesti nebanuite.
Daca v-am convis sa-l vizitati, adresa Palatului Topkapi este Cankurtaran Mh, 34122 si este deschis zilnic intre orele 09:00 – 19:00 din Aprilie-Octombrie si intre orele 09:00-17:00 din Noiembrie-Martie; pretul unui bilet de intrare este de 7,50 euro/persoana, cu intrare separata pentru Harem, aproximativ 3 euro/persoana.
3. Moscheea Albastra
Intr-un city break la Istanbul este obligatoriu de bifat si Moscheea Albastra. Aceasta este bine cunoscuta turistilor din intreaga lume datorita interiorului sau colorat in albastru. Construita in secolul al XVII-lea pe vremea sultanului Ahmet I, Moscheea Albastra este, alaturi de moscheea Suleiman, cea mai frumoasa din Istanbul.
De stiut:
Probabil va intrebati ce sunt minaretele? Minaretele sunt turnurile anexe ale unei moschei, amenajate in partea superioara, cu un balcon circular de unde „muezinul” cheama credinciosii la rugaciune.
De retinut ca aici au loc zilnic toate cele 5 slujbe specifice islamului. In plus, daca va doriti sa o vizitati, Moscheea Albastra se afla vizavi de Hagia Sophia, insa consultati inainte orarul slujbelor, deoarece aceasta este inchisa vizitatorilor in timpul splujbelor. Daca aveti noroc si nu prindeti slujba, accesul in moschee este gratuit. Nu va face griji din cauza vestimentatiei, vor avea grija sa „va imbrace” asa cum se cuvine.
Podul si Turnul Galata sunt doua obiective turistice pe care va recomandam sa le bifati intr-un city break la Istanbul. Ce ar trebui sa stim despre Podul si Turnul Galata?
Podul Galata isi incepe istoria in anul 1453 cand barcile erau puse una langa cealalta pentru a forma un pod mobil pe care treceau trupele otomane. Cincizeci de ani mai tarziu se fac planurile pentru primul pod din regiune, planuri semnate de Leonardo da Vinci, insa refuzate de sultanul Baiazid al II-lea. S-a cerut chiar si contributia lui Michelangelo, insa acesta din urma a refuzat participarea lui la acest proiect ce a fost astfel amanat pana in secolul al XIX-lea. Dupa ce alte patru poduri au fost pe rand construite si demolate, al cincilea pod, Podul Galata pe care il stim astazi, a fost ridicat in anul 1994. Folosit deopotriva de masini, tramvaie si pietoni, Podul Galata este un amestec de gusturi si culturi. La etajul inferior al Podului aveti la dispozitie o zona destinata activitatilor comerciale, cu restaurante, food street, cafenele si narghilea. Marginit la un capat de Turnul Galata, iar la celalalt de piata de condimente, Podul Galata este locul pe care va recomandam sa il vizitati la apus deoarece peisajul devine mirific: la capatul podului se inalta Turnul Galata si, mai in spate, minaretele moscheii, tot dealul fiind invaluit de nuante de rosu.
Cat despre Turnul Galata, acesta are o istorie indelungata. A fost construit in anul 528, fiind ulterior reconstruit din piatra cu scopul de a deservi pazei regiunii, in anul 1248. Mai tarziu, Turnul Galata a fost transformat in inchisoare, iar in anul 1453, atunci cand otomanii au cucerit Istanbulul, a fost folosit drept hambar. Astazi, importanta sa turistica este una deosebita, fiind vizitat anual de turisti din toata lumea, in special pentru vederea impresionanta pe care o ofera balconul sau.
Palatul Dolmabahce este simbolul orasului Istanbul ce a fost construit in secolul al XIX-lea dupa planul arhitectilor armeni Karabe si Nikogos Balian, fiindu-i dedicat sultanului Abdulmecit. Acesta este considerat si cel mai mare palat al Imperiului Otoman.
Palatul Dolmabahce il puteti admira pe malul european al Bosforului si nu aveti cum sa nu-i observati grandoarea si somptuozitatea. Fatada de pe malul Bosforului are o lungime de 500 de m! Palatul are nu mai putin de 285 de camere, 43 de saloane in care se organizau odinioara receptii, iar dotarile interioare sunt pe masura opulentei sale. Veti vedea aici candelabre uriase din cristale de Boehmia, ce cantaresc nu mai putin de 4 tone.
Acesta a deservit drept resedinta sultanului Abdulmecit, care s-a mutat aici in anul 1856, imediat dupa finalizarea lucrarilor, deoarece Palatul Topkapi devenise neincapator pentru familia numeroasa a sultanului.
Constructiille si mai ales resedintele sultanilor Imperiului Otoman au anumite trasaturi specifice ce le definesc. Una dintre acestea este impartirea constructiei in doua zone: zona publica, numita „selamlik„, ce era destinata receptiilor oficialitatilor imperiului sau vizitatorilor de seama si zona destinata familiei sultanului, numita „haremlick„. Ceea ce va va impresiona cu adevarat daca alegeti sa-i deschideti portile este sala tronurilor ce era destinata receptiei inaltilor demnitari si care este decorata cu coloane ce apartin stilului corintian, iar in mijlocul incaperii troneaza un candelabru de 2 tone, facut integral din cristale de Bohemia.
Insa nu opulenta face ca acest palat sa fie apreciat de catre turci, ci faptul ca aici a incetat din viata Mustafa Kemal Ataturk. De la moartea sa, 10 noiembrie 1938, ora 09.05, toate ceasurile din Palatul Dolmabahce au fost oprite la aceasta ora. Sunt cu adevarat impresionante sentimentele pe care fiecare cetatean turc le poarta conducatorului lor chiar si la 80 de ani de la moartea acestuia.
Daca va doriti sa mai zaboviti in zona, va recomandam sa incercati produsele cofetariei traditionale turcesti situata chiar langa Turnul cu Ceas, cu o panorama superba asupra Bosforului.
Pentru aceeia dintre dumneavoastra carora le-am starnit interesul, puteti sa-l vizitati zilnic intre orele 09:00-16:00, exceptie facand zilele de Luni si Joi, atunci cand Palatul Dolmabahce este inchis.
Dupa toata agitatia orasului Istanbul, cu siguranta va veti dori o evadare, iar Insulele Princiare reprezinta o optiune excelenta. Situate la doar o ora si jumatate de mers cu feribotul, la nord-est de Marea Marmara, acestea sunt formate din noua insule, insa cele mai populare sunt Insula Heybeliada, cu o multitudine de activitati dedicate sporturilor nautice, dar si obiective turistice importante, asa cum este Palatul Merit Halki, acum transformat in hotel sau Manastirea Hagia Triada, ce dateaza din anul 1844 si Insula Büyükada cu Manastirea Sf Gheorghe si Muzeul Insulelor Princiare.
Veti constata ca unul dintre mijloacele de transport de pe insula este caruta trasa de cai; masinile sunt foarte rare.
Daca doriti sa admirati frumusetea malurilor orasului, o croaziera pe Bosfor este o activitate de care cu siguranta veti fi incantati. Bosforul imparte orasul in doua, separand Europa de Asia, iar o croaziera va ofera o panorama superba a palatelor precum si a principalelor atractii ale orasului, dezvaluindu-va o noua fata a acestuia.
Puteti opta pentru croaziere de o jumatate de zi sau de o zi, cele de o zi ajung pana in stramtoarea satului Anadolu Kavağı, unde aveti o priveliste superba asupra fortificatiilor urbane. Nu uitati sa luati cu dumneavoastra paine sau covrigi pentru pestii care se vor tine scai de vas.
Inainte de final…