Vacanțe cu autocarul Bodrum Turcia 2025 - Early Booking
Vacanțe cu autocarul Bodrum Turcia 2025 - Early Booking
Bodrum este una dintre cele mai frumoase si cosmopolite statiuni din Turcia. In orice moment al zilei sau noptii, se intampla ceva. Bodrum, are facilitati pentru a satisface toate asteptarile turistilor oferind servicii de calitate.
Vacanțe cu autocarul Bodrum Turcia 2025 - Early Booking
Orasul are o suprafata de 649 km2 si este situat pe o peninsula in apropiere de insula Kos, in largul Marii Egee. Port pentru iahturile de lux, cu malurile acoperite de vile albe si palmieri, ofera un peisaj natural greu de descris in cuvinte.
Pasionatii de istorie isi amintesc cu siguranta de anticul Halicarnas, orasul natal al lui Herodot, si de vestitul mausoleu de acolo, una dintre minunile Lumii Antice. Frumusetea lui l-a impresionat intr-atat pe Alexandru cel Mare incat, in 334 inaintea erei noastre, cand l-a cucerit, a avut grija sa nu il distruga.
Halikarnassos, cum ii mai spun turcii, nu este altul decat Bodrum-ul de astazi, un oras incarcat de istorie si de mitologie, cu un trecut fascinant, marcat de influentele atator civilizatii care s-au perindat pe acolo secole de-a randul.
Turistii care vor sa petreaca un sejur in Bodrum calatoresc, de regula, cu avionul, pana la aeroportul Milas Bodrum, aflat la 32 de kilometri departare de oras, de unde sunt transportati cu autocare speciale in numai jumatate de ora. Cei care vin aici din alta parte a tarii pot apela la una din cursele interne, care pornesc de la Istanbul sau Ankara, pretul unui bilet fiind de aproximativ 50 de lire. Un bilet de autobuz de la aeroport spreBodrum costa 13 lire, dar, pentru a evita inghesuiala, unii turisti prefera sa inchirieze o masina de acolo sau sa ia un taxi, aceasta din urma fiind cea mai scumpa varianta – 80 de lire.
In ceea ce priveste conditiile de cazare, in statiune ofertele sunt dintre cele mai generoase. Oricine, de la excursionisti cu rucsacul in spate pana la afaceristii obisnuiti cu servicii de cinci stele, poate gasi ceva convenabil. Aphrodite pare sa fie in topul preferintelor, acest hotel cu patru margarete pe firmament, pozitionat la 20 de kilometri in nordul orasului, oferind servicii de lux si cea mai buna mancare din zona.
Pe locul al doilea, cu servicii impecabile dar si preturi foarte piperate, se afla Maki Hotel, vestit pentru ospitalitatea angajatilor, eleganta decorurilor si facilitatile care includ pana si sedinte de sauna si masaj. Locatia se afla la 27 de kilometri de Bodrum, in golful cu acelasi nume, si la 42 de kilometri de aeroport.
In sfarsit, pentru cei in cautare de oferte low cost, Bodrum Backpackers este perfect, dupa cum sugereaza si numele. Conditiile sunt cat se poate de decente, mancarea foarte buna, deopotriva cu specific turcesc si european, iar preturile de doar 35 de lire pe zi.
Mausoleumul Halicarnas constituie de departe obiectivul turistic numarul unu din Bodrum, cu un trecut de 1.600 de ani si o arhitectura impresionanta, iar castelul medieval al Sfantului Petru domina portul ca un monument exceptional de arhitectura specifica vestitilor cruciati. Acestea doua atrag turistii insetati sa afle cat mai multe despre istoria asezarii, dar, dintre activitatile mai apropiate preocuparilor acestui secol, intrecerea Bodrum Cup, care se desfasoara in port in fiecare an in luna octombrie, aduna ca un magnet toti posesorii de yahturi.
Bineinteles, zeci de alte obiective ii pot tine ocupati pe turisti zi si noapte, dar, din cand in cand, o pauza pentru o masa delicioasa intr-unul din sutele de restaurante din oras este absolut necesara. Meniuri cu specific chinezesc, mexican, thailandez sau european se gasesc in cele mai multe locatii. Totusi, felul traditional constand din Kunefe si Lavash – carne de miel la gratar servit cu un fel de chifla – este mancarea cea mai gustoasa, ieftina si usor de procurat.
Daca un turist ar avea vreo dilema odata instalat in Bodrum, aceasta nu poate fi legata decat de alegerea de a petrece mai mult ziua sau noaptea. Daca pe parcursul zilei orasul forfoteste, dupa caderea intunericului atmosfera apare si mai incarcata, cu luminitele colorate care sclipesc din toate partile, muzica ce rasuna din baruri si cluburi si raurile de oameni care curg in toate directiile pe strazi.
Gastronomie: Bodrum este paradisul gurmanzilor! Bucataria este un amestec intre preparatele turcesti din Istanbul si preparatele din Europa si Asia. O zona unde traditionalismul din Marea Neagra se intalneste cu Marea Mediterana. Ce a iesit? Un amestec de alimente turcesti cu ingrediente mediteraneene, precum ulei de masline, carne de miel, vinete, peste proaspat, miere si migdale. Cat despre condimente, puteti testa chimen, cuisoare, ardei iute, si scortisoara. O masa perfecta in Bodrum te-ar putea surprinde cu un amestec de feta, pepene verde si salata de rosii, caracatita la gratar si biban de mare prajit. Bodrum se remarca si la capitolul bauturi. Una dintre cele mai populare este Ayran. O bautura facuta din iaurt, diluat cu apa, care trebuie servit rece. Este ideala in zilele toride de vara. Printre bauturile alcoolice de calitate gasim Raki, insa cele mai cautate sunt ceaiurile si cafelele turcesti, care au o savoare unica.
Obiective turistice:
Poarta Myndos este tot ce s-a pastrat din zidurile orasului vechi, Halicarnas, ce aveau lungimea de 6 km. Poarta a fost construita in secolul IV i.e.n. de catre Regele Mausolus, fiind locul prin care au trecut Alexandru cel Mare si armata sa, in anul 333.
Muzeul de Arheologie Subacvatica se afla in cadrul Castelului Sf Petru si include obiecte originale si reproduceri ale descoperirilor arheologice din epavele de la Yassi Ada si Cap Gelidonya (la Finike), echipamente utilizate de arheologii subacvatici si o multime de alte obiecte recuperate din mare.
Mausoleul din Halicarnas
Proiectant: Sotia lui Mausol si sora acestuia, Artemisia.
Durata de viata: 350 i.e.n. - disparitia sa se banuieste a fi avut loc in perioada 1494 - 1522, nestiindu-se cu exactitate.
Mausoleul din marmura are o forma dreptunghiulara si este compus dintr-un podium, camera mormantului si a sarcofagului, iar coloanele ionice sprijina un acoperis piramidal. In varful constructiei se afla o cvadriga (un car triumfal trasa de patru cai). Inaltimea totala a structurii este de 45 metri si se compune din inaltimile componentelor: 20 m podiumul, 12 m coloanele, 7 m piramida si 6 m statueta din varf.
Castelul Sf Petru sau Petronium se afla pe insulita Zephyrion, intre cele doua porturi ale orasului Bodrum si a fost construit intre 1402 si 1437, de catre Cavalerii ordinului Sf Ioan, numiti si Cavalerii Ospitalieri.
Castelul Bodrum sau Bodrum Kalesi este emblematic pentru aceasta destinatie turistica, fiind unul dintre cel mai bine pastrate monumente medievale. In prezent castelul functioneaza ca muzeu, atentia find focalizata pe Muzeul de Arheologie Subacvatica.
Castelul a fost numit Sf Petru Eliberatorul, deoarece era singurul loc de pe coasta Asiei Mici in care se puteau refugia crestinii. In anul 1453 sultanul Turciei Mahomed al II-lea a cucerit Constantinopolul si a inceput sa ameninte refugiile crestine ale Cavalerilor. Ioanitii au rezistatat acurilor pana la asaltul insulei Rodos din 1522, cand au fost nevoiti sa capituleze. In 1523 Cavalerii Ioaniti au parasit Castelul Sf Petru din Bodrum.
Pentru asistentă ne puteți suna la numărul de telefon 0767.017.276
Căutarea nu a întors nici un rezultat! Vă rugăm schimbați data de plecare și încercați din nou! Pentru asistentă ne puteți suna la numărul de telefon 0767.017.276.