Marmaris-paradisul turistic dintre mari


1.Marmaris – cateva informatii generale


Marmaris este un oras port si statiune turistica, situat in provincia Mugla, in sud-vestul Turciei. In nord se invecineaza cu Golful Gokova, la sud cu Marea Mediterana, in vest cu peninsula Datca iar in est cu lacul Koycegiz.
Considerat cel mai mare port natural din lume, Marmaris reprezinta locul de intalnire dintre Marea Egee si Marea Mediterana. In prezent putin a ramas din satul de pescari ce a fost cu doar cateva decenii in urma. Astazi Marmaris, un adevarat paradis turistic, se ridica in jurul unui port natural, la poalele muntilor acoperiti cu paduri de pin.
Casele vechi, aflate intr-o stare perfecta de conservare si strazile inguste care fac legatura intre acestea sunt o placere pentru “turistii exploratori”. Ulterior, Marmaris a inceput sa se extinda in jurul castelului, si de-a lungul coastei, insa dezvoltarea turismului a avut un rezultat negativ pentru locuitori, fiind interzisa  cazarea turistilor in casele cetatenilor, doar hotelurile avand dreptul sa presteze acest tip de servicii. Marmaris este “casa” multor straini pe parcursul intregului an, multi dintre acestia detin iahturi in modernul port. Populatia creste cu aproximativ 15.000 de persoane pe timpul iernii si 75.000 de persoane pe timpul verii.
Marmaris se afla la 60 de km de capitala provinciei Mugla si la 90 de km de aeroportul international Dalaman.


 
Ca si distanta fata de Bucuresti, Marmaris se afla la aproximativ 1 200 km adica circa 16 ore de mers cu masina.
Traseul recomandat turistilor este :  Bucuresti – Ruse- Yambol – Edirne- Canakkale- Izmir- Marmaris
  

Temperaturi

Avand o clima mediterana, cu ierni ploioase si veri foarte calde in Marmaris temperatura ajunge la 38-40 C, mai ales in iulie si august. Ploile sunt putin probabile in perioada mai – octombrie, luna august fiind cea mai calduroasa, cu o medie maxima de circa 40 grade C si un minim mediu de 25 grade C.







  2.Zona turistica Marmaris


In secolul al 6-lea î.Hr., Marmaris era un oras cunoscut sub numele de Physkos si considerat ca fiind parte din Caria. Anticul Physkos, actualul Marmaris, a reprezentat un important punct de pornire pentru cei care aveau de strabatut traseul Anatolia–Rhodos–Egipt. Numele Marmaris vine din zilele in care Soliman Magnificul, atacand Rodosul, si-a exprimat mania cand a vazut starea deplorabila a fortaretei de aici. Sub impulsul momentului, acesta a exclamat: Mimari as!, adica: Spanzurati arhitectul!
Sezonul turistic incepe in mai si se termina in octombrie, desi luna octombrie este inca caldurasa, cu vreme placuta, dar uneori ploioasa.
Marmaris, poate fi considerat punct de plecare pentru croaziere de-a lungul coastei turcesti, oferind totodata distractie si posibilitatea de a face cumparaturi.
Pentru plimbarile in jurul statiuni, turistii pot lua microbuze (dolmus) ce fac ruta Marmaris – Icmeler, sau taxi-ul, dar care are un pret mult mai ridicat.  Un bilet pentru microbuz costa in jur de 1.50 YTL in statiune si 2 YTL intre Marmaris – Icmeler. 


  2.a  Structuri de cazare

Din anii ‘80 si pana in prezent, Marmaris a avut parte de o dezvoltare plina de entuziasm.
Hotelurile de 5* din Turcia inseamna pentru turisti un adevarat paradis unde belsugul si luxul nu lipsesc, ele sunt prezente oriunde intorci privirea, incepand cu interiorul si terminand cu exteriorul lor.

In cele ce urmeaza va prezetam o lista orientativa a hotelurilor recomandate turistilor dvs :
  • H Maritim Grand Azure 5*
  • H Green Nature Resort & Spa 5*
  • H Grand Yazici Turban 5*
  • H Aqua 5*
  • H Marti Deluxe Resort 5*
  • H. Blue Bay Classic 5*
Hoteluri recomandate familiilor cu copii: (FAMILY CLUB)
  • H Green Nature Resort & Spa 5*
  • H Grand Yazici Turban 5*
  • H Blue Bay Platinum 4*
  • H Grand Cettia 4*
Hoteluri langa Atlantis Waterpark :
  • H. Armar Beach  4*
  • H Maritim Grand Azur 5*
  • H Green Nature Resort & Spa 5*
  • H Nergis Select 4*



2b Excursii optionale


✔Dalyan Turistii vor avea ocazia sa faca o baie de namol așa cum făcea odată Cleopatra, iar apoi se vor putea relaxa pe plajele aurii din Insula Ţestoasei.   Excursia include: prânzul, baia, plimbare cu vaporașul și asistenţa turistică.

✔Pamukkale Relaxare in piscinele termale naturale . Pe marginile teraselor de calcar curge un paraias cu apa calda, iar pe terase sunt acumulări de apa. Turistii vor putea face baie in aceste terase. Excursia include: intrările la obiective și micul dejun.

✔Hisaronu – excursie cu vaporașul Plimbarea cu vaporașul prin golfuri și vizitarea Insulei Iepurelui și a siturilor arheologice. Cu această ocazie vor admira peisaje care taie răsuflarea. Excursia include și un barbeque.

✔Kervansaray noaptea Dansuri din buric, dansuri tradiţionale și multe altele. O noapte pentru familie. Include: cina, vin la masă și băuturi răcoritoare.

✔Excursie de lux cu iahtul Grupul din turistii vor face parte nu va fi compus din mai mult de 10 persoane. Astfel, personalul va putea avea grijă de turisti așa cum se cuvine. Vor avea la dispoziţie echipamente pentru snokerling și pescuit. Excursia include și un barbeque.

✔Efes Ajuns aici, turistii vor avea ocazia să vizitezi templul zeiţei Artemis, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice. La întoarcere vor putea trece pe la băile romane. Excursia include micul dejun și prânzul.

✔Marmaris – excursie cu vaporașul Această excursie le este recomandată celor ce iubesc înotul și/sau snorkeling-ul. Se vor face opriri la Insula Caprei, Gren Sea Kadirga Bay, Kumlubuk, Peștera de fosfor și Insula paradisului. Barbeque inclus.

✔Insula Cleopatrei Vor avea ocazia să înoate acolo unde a înotat și regina, să se bucuri de nisipul fin și de apa de turcoaz. Excursia include și un barbeque.

✔VIP hamam O experienta unica in care turistii dvs vor avea parte de o relaxare in stil oriental. Acest ritual provine din antichitate si este o baie de aburi urmata de un scrub, masaj cu ulei și masaj cu săpun.

✔Aqua Dream O zi perfectă pentru copiii de toate vârstele, dar și pentru întreaga familie. Turistii vor petrece o zi in cel mai mare parc acvatic din Marmaris unde distracţia este garantată. Excursia include transferul.

De asemenea, se organizează excursii și pentru alte activităţi sportive, de relaxare sau de distracţie ca jeep safari sau shopping.



2c Top plaje din Marmaris 

Marmaris isi atrage turistii cu plaje lungi cu nisip fin, ape limpezi, paduri de pin si foarte mult soare. Iubitorii de snorkeling vor avea parte de un adevarat spectacol acvatic, pentru ca marea este atat de limpede incat poti vedea si firele de nisip!

Cele mai importante sunt:
✔Plaja Folk Marmaris - este plaja statiunii, situata chiar langa zona centrala Marmaris, asa ca turistii vor putea sa se arunce in apa oricand vor dori.    Accesul pe aceasta plaja nisipoasa este gratuit.

✔Plaja Uzunyali – Long Beach - este situata chiar langa Plaja Folk Marmaris asa ca, si aici, turistii dvs vor putea sa se racoreasca in apa oricand vor dori. Long Beach se intinde de-a lungul coastei nisipoase de aproximativ 10 km, pana la Icmeler.  Zona de promenada, fara trafic, abunda in cafenele, restaurante, baruri si magazine cu suveniruri.

✔Plaja Icmeler - este situata la 8 km, in vestul  statiunii Marmaris, fiind o alternativa mai linistita si relaxanta a statiunii supraaglomerate, Marmaris. Icmeler uimeste prin nisipurile sale fine si aurii si apele limpezi ai azurii, unde se practica o multime de sporturi acvatice. Plaja Icmeler, lunga de 6 km este curatata in fiecare noapte, asigurandu-se ca este imaculata in fiecare diminata. Platiti un sezlong pentru a va relaxa la plaja sau sariti pe un jet ski, o barca in forma de banana, un ringo, o pereche de schiuri de apa sau orice alt echipament de sport acvatic disponibil aici. Din Icmeler puteti pleca intr-o croaziera de lux spre insulele din apropiere si diverse situri arheologice: preferatele turistilor sunt insula Cleopatra, izvoarele termale din Pamukkale si orasul antic Efes.

✔Plaja Turunc - Turunc are o plaja superba decorata cu Steagul Albastru, pentru mentinerea si promovarea plajei si a marii cristaline. Amestecul de nisip si pietris, si inclinarea lina o fac perfecta pentru copii. Exista posibilitatea practicarii sporturilor nautice de-a lungul plajei de la schi nautic la plimbari cu barca in forma de banana.

✔Plaja Cleopatra din Insula Sedir (Cedrae) - Plaja Cleopatra, desi mica, este celebra pentru nisipul alb, fin, matasos, cu reflexii aurii in soare. La atingere, ai senzatia ca pasesti pe un nor de puf.  Zona este acoperita cu paduri de pin, livezi de maslin si tarmuri stancoase care aduc o briza de racoare in zilele toride.

✔Plaja Kumlubuk - Kumbuluk este situata la 6 km departare de Turunc si 27 km de Marmaris. Zona este accesibila pe mare din Marmaris. Kumbuluk ofera o superba panorama asupra naturii din regiune.Zona este foarte populara pentru marea ei luminoasa si nisipul superb.

✔Plaja Insulei Cennet (Paradise)- Cennet este o peninsula acoperita cu paduri. Este la o distanta de o jumatate de ora de Marmaris. Este o zona de popas pentru musafirii zilnici ai calatoriilor cu barca. Sunt deasemenea pensiuni si restaurant. Este considerata o zona minunata pentru inot si divertisment.

✔Plaja Gunnucek- Gunnucek este la o distanta de 2 km de Marmaris si este faimoasa pentru padurea ei unica (Liquidamber Orientalis). Uleiurile adunate din copaci sunt folosite pentru medicamente si in industria parfumurilor.

✔Plaja Ciftlik - Transportul pana la satul Ciftik dureaza in jur de 2 ore pe mare. In mare parte aceasta regiune este alegerea pasionatilor de yachturi pentru cazare. Cu plaja ei de nisipuri mari si restaurantul asezat pe malul marii,ea atrage multi vizitatori anual . In golf exista, de asemenea, si o mica insula.
 
✔Plaja din golful Boncuk - La 9 km departare de satul Camil (in apropiere de Insula Sedir), puteti ajunge in Boncuk Cove. Zona este foarte populara printre pasionatii de inot. Are o apa calma si recomfortanta.

✔Plaja Itzuzu- Este una dintre plajele rare pe care broastele testoase (Caretta caretta) o considera suficient de sigura pentru a isi depun ouale. Iztuzu este o minune naturala cu premiul " a doua plaja care isi mentine naturaletea". Se spune ca nu mai exista e nici o plaja ca Iztuzu pe o parte fiind apa dulce si pe cealalta parte apa sarata a Mediteranei. Nisipul de pe plaja pornind de la munti, si intinzandu-se vertical  pe langa mare si pana la marginea deltei, este auriu si foarte fin. Apa este de foarte limpede iar malul putin adanc si se lasa sentimentul  unui covor de catifea la atingere.



10 lucruri ce nu trebuie ratate in Marmaris

1. Turunc. Este un oraș liniștit aflat la 10 km de Marmaris, un superb loc care oferă relaxare, o plajă nisipoasă, sporturi acvatice și câteva restaurante și baruri care așteaptă să fie descoperite. Kumlubuk este situat în sudul Turunc-ului acolo unde albastrul mării și verdele pădurii se ciocnesc. Este un loc liniștit de o imensă frumuseţe naturală, cu plaje excelente și locuri interesante de vizitat.

2 Knidos. Este o prezenţă fascinantă, situată în vârful peninsulei, unde interesant este un teatru și o clădire rotundă, cunoscută ca Templul Afroditei. Monumentul, se pare că a găzduit o statuie a zeiţei, creată de sculptorul Praxiteles (390–330 î.Ch.), renumită în lumea antică.

3 Kaunos. Aici vei avea de vizitat ruinele unui teatru roman, o basilica bizantină uriașă și o casă romană cu fântână și ample inscripţii. Cea mai interesantă parte a acestor ruine sunt niște morminte de piatră de influenţă liciană, dintre care cel mai mare nu a fost niciodată terminat şi care reflectă metoda de construcţie, şi anume de la vârf.

4 Mugla. Se află la 50km nord de Marmaris și este un oraș care a păstrat intactă o mare parte a moștenirii sale arhitecturale. În Mugla vei găsi multe case turcești vechi, caravanseraiuri, fântâni și moschei păstrate până azi. Aici se găsesc cele mai bune mostre de arhitectură otomană domestică.

5 Iztuzu. Frumoasa plajă Iztuzu este unul dintre puţinele locuri din Mediterană unde broaștele ţestoase vin să-și depună ouăle.

6 Rodos. Spectaculoasa insula grecească se află la doar 45 de minute de Marmaris.    

7 Icmeler. Se găsește la 10 kilometri de Marmaris, în partea de vest a golfului, și este renumit pentru apele sale minerale cu proprietăţi terapeutice în tratarea afecţiunilor digestive.

8 Castelul Marmaris si Muzeul Marmaris - Potrivit istoricilor  Castelul Marmaris fost construit de ionienii (1044 i.Hr.) si restaurat mai tarziu in timpul domniei lui Alexandru cel Mare. Exista 18 case, o fantana si un arc in interiorul castelului. Castelul Marmaris are sapte zone interioare, doua dintre ele sunt organizate ca un salon arheologie si unul dintre ele este organizat ca un salon etnografie. Zonele ramase sunt folosite ca galerii de arta si de stocare.
Muzeul Marmaris este situat in Castelul Marmaris pe dealurile din spatele portului. Castelul Marmaris are un peisaj remarcabil. Foarte recomandat pentru o excursie de o zi pentru a vedea panorama Marmarisului atat in timpul zilei si noaptea.

9 Insula Cleopatrei Insula este renumita pentru plaja unica. Exista, de asemenea, o poveste despre aceasta plaja legata regina Cleopatra si iubitul ei, Marc Antoniu. Povestea este urmatoarea: insula Cleopatra a fost locul de intalnire pentru regina Cleopatra si  iubitul ei. Cleopatra a vrut  ca aceasta mica insula izolata sa fie paradisul ei secret. Se crede ca Marc Antoniu a avut vase intregi de nisip alb, aduse din Egipt pentru insula lor secreta  drept cadou pentru Cleopatra.

10 Pamukkale Bogatele izvoare termale, care coboara pe dealuri de mii de ani, au format aceste cascade bizare de travertin și piscine minerale. Cu terasele sale deosebite de var si baile minerale, Pamukkale este o lucrare perfecta a naturii natura și unic in lumea de astazi. Obiectivele turistice din Hierapolis vechi sunt la cativa pasi si la fel de impresionante.




Conditii de calatorie


Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români care doresc să călătorească în scop turistic in Turcia nu au nevoie de viza de intrare pe teritoriul acestui stat. Perioada legala de sedere fara viza este de pana la 90 de zile în decurs de 6 luni.
Aceasta se calculeaza, retroactiv, de la data iesirii din Republica Turcia si nu de la data primei intrari.

Intrarea în Turcia este permisă cu paşaportul valabil cel puţin 6 luni după expirarea timpului de şedere pe teritoriul acestui stat.

Atenţie! Începând cu data de 01 ianuarie 2013, cetăţenilor străini care se prezintă la punctele de trecere a frontierei Turciei cu documente de călătorie care nu mai au file libere, deci cărora nu li se pot aplica vize sau ştampile de intrare/ieşire, nu li se mai permite intrarea pe teritoriul acestei ţării.







 


Rezervati acum vacanta in Mauritius: sejur cu avionul https://bit.ly/2DfAgKv
                                                             circuit turistic https://bit.ly/2M9F3m3
                                                           

SOURCE AND TAGS