Insula Santorini- taramul Atlantidei
- 17 august 2018
Santorini sau insula cretana a indragostitilor, este cea mai frumoasa si spectaculoasa insula a Greciei. Primeste anual un numar de turisti de 2 sau 3 ori mai mare decat numarul locuitorilor insulei. Desprinsa in timp dintr-un vulcan ea ofera turistilor munte si mare, alb si albastru, biserici ortodoxe dar si traditii.
Cateva informatii generale
Santorini este taramul de unde porneste mitul Atlantidei. In trecut, minunata laguna a Portului Santorini era centrul insulei. Acesta a fost scufundat de puternicele eruptii vulcanice care au schimbat topografia locului, aducandu-i in schimb celebritatea; "nisipuri" negre si rosii, faleze naturale inalte de sute de metri. Capitala Insulei, Fira, este asezata intr-un perete vulcanic, pe o faleza inalta de 300 m. Casele de un alb orbitor, cu acoperisuri rotunjite, par chilii sapate in lava pietrificata, intre acestea stradutele mici si inguste duc spre magazine si taverne cu privire la mare.
Cum ajungem in Santorini?
Cea mai rapida modalitate de a calatori este avionul. Cursele charter pleaca saptamanal, incepand din 03 Iunie pana in 23 Septembrie de pe aeroportul Henri Coanda din Bucuresti.
Zborul charter este operat cu compania Aegean Airlines. Pe segmentul de retur este un stop pe Insula Mykonos (turistii nu vor cobori din avion – aprox. 30-45 minute).
Localizare
Insula Santorini se află în Marea Egee şi este cea mai sudică dintre insulele Cyclade. Gruparea de 5 insule a apărut în urma erupţiei devastatoare de acum 3600 de ani a vulcanului cu acelaşi nume, erupţie care a avut ca efect scufundarea în mare a părţii centrale a insulei, dar şi apariţia actualei Caldera. Insula Santorini, atrage turiştii mai ales datorită legendei potrivit căreia în această regiune se află legendara Atlantida. Numele Santorini este unul mai recent, şi vine de la biserica de pe insulă, închinată Sfintei Irene, numită Aghia Irini de greci si Santa Rini de marinarii straini.
Clima si temperaturi
Insula Santorini are un climat asemanator cu toate insulele din arhipelagul Ciclade: veri calduroare si uscate si ierni blande cu precipitatii slabe. Anul poate fi impartit in doua sezoane principale, si anume sezonul cald si uscat, ce dureaza de la inceputul lunii aprilie si pana la sfarsitul lunii octombrie, si sezonul rece si ploios ce tine din noiembrie pana la sfarsitul lunii martie. In perioada estivala, temperaturile variaza intre 17°C si 29°C.
Cele mai cautate plaje din Santorini
Plaja Kamari -cunoscuta si ca Episkopi Gonia, este un punct de maxim interes turistic in Santorini, premiata cu Blue Flag si se intinde pana la Monolithos, avand o lungime de aproape 5 km. Este cea mai mare ca intindere din Santorini si din Ciclade, foarte bine organizata cu hoteluri, restaurante,terase si baruri chiar pe plaja, pentru toate gusturile si buzunarele. In fiecare an aici are loc si Festivalul de Jazz intr-o atmosfera speciala, organizat in incinta cinematografului in aer liber.
Tot aici puteti alege unul dintre centrele de scuba diving sau puteti face putina miscare, urcand timp de 40 de minute muntele Profitis Ilias pentru a ajunge la situl arheologic Thira antica (exista bineinteles si varianta cu masina), puteti lua un caiaque care va poate duce pana la insula salbatica Anafi.
Din cauza nisipului si pietricelor negre atmosferra devine incinsa in zilele toride de vara, de aceea este bine sa nu va uitati acasa papucii speciali pentru plaja.
Cum ajungeti acolo: este plaja cea mai usor accesibila din Santorini, se poate ajunge cu masina sau autobuzele publice.
Plaja din Perissa - este una din cea mai frumoasa plaja din Santorini, aproape de satul Emporio. Perissa va asteapta cu marea de o culoare aparte , nisipul fin si o plaja din Perissa protejata de vanturile Marii Egee fiind marginita la nord chiar de muntele Profitis Ilias. Perissa va asteapta cu numeroase hosteluri, pensiuni ieftine, camera de inchiriat sau camping.
Este de fapt destul de intinsa si urmeaza coasta insulei, continuandu-se cu alte sate micute: Perivolos si Agios Georgios. Si aici plajele sunt la fel de frumoase insa atmosfera devine mai linistita, nefiind atat de populate de turisti.
Perivoloseste localizata intre Vlihada si Perissa. O plaja frumoasa si destul de intinsa este printre cele mai bine organizate plaje de pe insula si veti gasi o mare variatate de sporturi acvative (windsurf, jet-ski, scufundari).
Red beach (Kokkini Ammos) - o gasiti in zona orasului Akrotiri,o plaja pitoreasca, renumita datorita nisipului rosiatic si a stancilor vulcanice impunatoare de culoare neagra si rosie care o inconjoara. Plaja nu este foarte mare, astfel incat devine foarte repede neincapatoare pentru turistii dornici sa o admire. Imaginea este spectaculoasa, apa marii este foarte limpede si calda. Se poate ajunge fie cu barca (exista curse regulate din Perrisa sau Akrotiri) sau pe jos (se afla la 10 minute de mers de Akrotiri – trebuie sa ajungi intai la biserica Agios Nikolaos exact langa locul sapaturilor arheologice). Aceasta plajaun obiectiv turistic in sine si este preferata de multi datorita peisajului fantastic si a faptului ca inca nu este aglomerata de taverne.
Plaja Alba - White Beach (Aspro Paralia) Chiar langa Plaja Rosie, este singura plaja accesibila doar cu barca. Este o plaja cu pietricele, unele chiar de dimensiuni mari. Numele l-a luat de la pietrele care acopera nisipul, insa de fapt acestea sunt gri, negre sau albe, inconjurate de stanci albe imense care accentueaza sentimental de izolare.
Kolumbo Beach (Cape Colombo) - este cea mai frumoasa dintre plajele situate in partea de nord-est a insulei. Este o fasie lunga de nisip negru adapostita langa stancile de culoare rosie si este printre ultimele plaje neamenajate din Santorini. Este punctul cel mai izolat din Santorini, situat la 19 km de Fira si 4 km de Oia, iar peisajul impresionant si dramatic in acelasi timp bucura pe oricine ajunge aici. In apropiere se afla si cel mai activ crater al insulei iar apele sunt chiar fierbinti. Este una din optiuni pentru cei care doresc sa fuga de aglomeratia de pe plajele clasice si evident, este plaja preferata de nudisti.
Plaja Monolithos este o plaja frumoasa cu nisip, in apropiere de Kamari si la o distanta de 9 km de Fira. In apropiere se afla si aeroportul din Santorini. Plaja linistita insa bine organizata, turisitii beneficiind de tot confortul necesar. Aici se pot practica inclusiv sporturi acvatice. Sunt si hoteluri, baruri pe malul marii, umbrele si diverse taverne. Fiind o plaja cu nisip fin si ape nu foarte adanci, Monolithos este locatia preferata de familiile cu copii.
Plaja Agios Georgios este o alta plaja aflata pe drumul dintre Perissa si Perivolos, inainte de Vlihada, cu taverne mici si camere de inchiriat chiar vis a vis de plaja unde puteti practica sporturi acvative si puteti sa va delectati cu o bere la unul din barurile prezente aici. Se poate ajunge din Emporio si Perissa (cca. 3 km distanta) sau puteti opta pentru o plimbare pe jos. Plajele din aceasta parte a insulei sunt practic lipite una de cealalta si este greu sa iti dai seama cand ai ajuns pe o alta plaja.
Plaja Vlihada situata langa Agios Georgios, intre Perissa si Perivolos, inainte de Akrotiri. Inainte de ajunge pe plaja, veti trece pe langa un mic golf, care se aglomereaza de barcile traditionale ale localnicilor. Este locul perfect pentru cei care doresc sa evite aglomeratia. Pentru amatorii de pescuit, aici este locul ideal sa iti intinzi unditele, inconjurat uneori de rate si lebede. Exista si cateva taverne in apropierea plajei si un minimarket, iar umbrelele si sezlongurile sunt disponibile doar la capatul plajei si doar in varful de sezon.
Plaja Vourvoulos (Paralia Vourvoulou) este situata in partea de nord-est a insulei si se intinde pe cativa km. Anumite portiuni au si nisip fin si exista si un port pentru ambarcatiuni mici, plus o taverna cu produse pescaresti. Desi este o plaja frumoasa, este mai putin vizitata doar pentru ca pur si simplu majoritatea turistilor nu stiu ca exista.
Plaje Santorini - mai putin evaluate turistic dar care merita vizitate:
Plaja Katharos - Este o plaja retrasa si linistita, cu nisip si pietricele negre, aflata in apropiere de Oia. Aici exista si o taverna la capatul drumului spre plaja, unde va puteti bucura de apusul de soare in timp ce serviti o cafea si o salata greceasca, cu muzica reggae in surdina. Este cea mai accesibila plaja pentru cei cazati in Oia (drumul pe jos dureaza cca. 15 de minute). Plaja nu este amenajata si nu veti gasi sezlonguri si umbrele.
Plaja Eros - O plaja cu nisip fin, izolata si linistita, localizata la nord de plaja Vlihada, in partea de sud a insulei fiind accesibila cu masina. Urmariti indicatorul spre “Theros beach bar” aflat pe drumul spre Vlihada, sa nu va speriati caci drumul spre plaja este construit printre niste formatiuni stancoase, insa odata ajunsi acolo veti fi bucurosi ca nu ati ratat aceasta plaja. Este amenajata cu sezlonguri si umbrele, o terasa imensa acoperita cu frunze de palmieri, hamace, muzica in surdina . Nu foarte multi se aventureaza pana aici, poate din cauza distantei si locatiei mai izolate sau din cauza preturilor care nu sunt tocmai mici, insa toti cei care au vizitat-o o recomanda.
Tou Christou To Thermi - Este o plaja unica, in zona Megalochori, in interiorul calderei. Nu se poate ajunge aici decat pe jos, pe o poteca foarte ingusta sau cu barca. Cei cu o buna conditie fizica nu trebuie sa o rateze, este impresionanta. Pietrele negre, piatra ponce, stancile rosii vulcanice si izvoarele termale formeaza un gen de SPA natural. Daca veti vedea plaja de pe vapor, veti fi impresionati si de biserica Christ Tout Christou Ta Thermi, construita in stanca, iar alaturi puteti admira si cateva case vechi.
Statiuni Santorini
Fira
• Localizare: Orasul Fira este capitala insulei si este localizat in partea vestica a insulei,la 10 km de portul principal, Athinios.
• Scurta descriere: Fira este asezat intr-un perete vulcanic, pe o faleza inalta de 260 m. De la Athinios la Fira se poate ajunge in trei moduri: fie urcand cele 600 de trepte, fie calare pe magarusi, fie mai comod, cu funicularul. Casele albe, cu acoperisuri rotunjite, sunt despartite de stradute inguste si serpuite, care duc spre magazinele si tavernele din oras.
Kamari
• Localizare: Statiunea Kamari este situata in partea sudica-estica a insulei Santorini, la 10 km sud de orasul Fira.
• Scurta descriere: Statiunea a fost complet reconstruita dupa cutremurul din 1956 si a devenit cel mai important punct al insulei dupa declinul orasului Akrotiri in antichitate. Plaja este formata din pietricele rotunde, iar nisipul este aproape spre negru, apa este foarte curata si limpede. In centru se gasesc restaurante, taverne, baruri si magazine diverse.
Imerovigli
• Localizare: Imerovigli este un sat traditional, aflat in prelungirea orasului Fira.
• Scurta descriere: Numele locatiei vine de la cuvantul "vigla", care inseama “zi”. La intrare in sat se afla o piatra imensa, denumita Skaros. In urma cutremului din 1956, Skaros, pe care era situat un castel, s-a deprins de tarm.
Oia sau Ia
• Localizare: Statiunea Oia este localizata la 11 km de orasul Fira.
• Scurta descriere: Oia este construita pe panta stancii si este una din putinele asezari care a reusit sa-si pastreze atmosfera traditionala cu o arhitectura ciudata, avand casele ingropate in lava vulcanului.
Perissa
• Localizare: Statiunea Perissa este situata la 15 km sud de orasul Fira.
• Scurta descriere: Perissa este o statiune aglomerata in perioada estivala, avand o plaja lunga si cu nisip negru. Constructiile din zona sunt ridicate recent pentru acomodarea turistilor, ceea ce explica discrepanta dintre Perissa si vecinatatile locuite. De aici se poate ajunge la Thira antica, localizata pe muntele Mesa Vouno, care este un loc de un mare interes arheologic.
Akrotiri
• Localizare: este situat in partea de sud a insulei.
• Scurta descriere: Orasul Akrotiri este cel mai renumit dintre orasele minoice, considerat de multi cercetatori ca fiind unul dintre ultimele orase pierdute ale Atlandidei.
Akrotiri este o asezare extrem de bine conservata, cu case, magazine si, de asemenea cu un castel venetian ce merita a fi vizitat.
Satul Pyrgos
• Localizare: este asezat pe cel mai inalt punct de pe insula Santorini si ofera vederi panoramice deosebite.
• Departe de multimea de turisti si de agitatie, acest sat traditional are un ritm mai lent al vietii, comparativ cu satele si orasele de pe Caldera.
Obietive turistice in Santorini
Pasionatii de istorie pot vizita in Santorini: expozitia picturilorrupestre (reconstruire tri-dimensionala a picturilor gasite), situl arheologic Akrotiri (din perioada preistorica) si Mesa Vouno (perioada antica), muzeul vinului, muzeul Preistoric, muzeul etnologic, muzeul Megaron Gyzi, muzeul naval, muzeul arheologic, manastirea Dominicana, catedrala catolica, episcopia Panagia, catedrala metropolitana ortodoxa si manastirea profetului Elias.
Vulcanul din Santorini si "hot spring" este de asemenea un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat. Vulcanul este constituit din doua insule vulcanice Palea (vechi de peste 2000 de ani) si Nea Kameni (nu este mai veche de 500 ani), cele mai recent formate. Natura vulcanica a insulelor reprezinta o ocazie unica pentru turistii in cautare de peisaje naturale extraordinare.
Caldera - Cuvantul “caldera”este derivat din cuvantul spaniol “cauldron” care inseamna depresiune creata de catre o eruptie vulcanica, ce se intinde pe cel putin 1 mila distanta. Acum 3 500 de ani Santorini a fost martora unei eruptii vulcanice care s-a produs in Marea Egee si din care a rezultat aceasta caldera. Caldera Santorini are aprox 4 mile in diametru. Este considerat unul dintre minunile naturale ale planetei. Eruptia vulcanica a schimbat pentru totdeauna topografia coastei mediteraneene. Astazi Caldera Santorinieste una dintre cele mai importante configuratii geologice de pe Pamant, fiind subiect de studiu pentru geologi si arheologi. In partea cea mai nordica a calderei se afla pitorescul oras Oia. Orasul este preferat de turisti pentru ca este tot timpul animat, cu multe baruri, restaurante si hoteluri, toate pozitionate ideal pe primontorii stancoase pentru a oferi privirii peisajele panoramice din Caldera.
Magarii din Santorini - Santorini va ofera sansa sa calatoriti pe insula pe spatele unui magar. Desi pentru unii poate ideea e absurda, pentru cei mai multi este un mod distractiv si autentic de a experimenta insula si farmecul ei. Cel mai bun loc sa gasiti magarii este in vechiul port.Magarii sunt de asemenea folositi in nunti traditionale, unde mireasa calareste un magar frumos impodobit catre biserica si inapoi spre casa ei. Daca distanta este prea lunga pentru a merge cu magarul de obicei se fac poze in fata bisericii sau casei. Magarii sunt foarte blanzi, si aveti posibilitatea de a va lasa copii la o plimbare placuta. Trebuie sa fiti constienti ca aceste animale au o tendinta de a merge un pic repede si va pot cauza un pic de neliniste dar trebuie sa tineti minute ca puteti avea incredere in ei si in stapanii lor.Intr-o era a montaignerousse si a masinilor rapide acesta este un mod grozav de a experimenta farmecul vremurilor trecute. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa aveti incredere si sa va bucurati de plimbare.
10 lucruri care nu trebuie ratate
1.Dacă ajungi în Santorini şi nu vezi apusul soarelui la Oia, poţi spune că ai bătut drumul degeaba. Nimeni nu ştie exact cum, şi când şi de ce asfi nţiturile de la Oia au devenit celebre, dar cert este că imediat după orele amiezii oamenii încep să se îndrepte spre terasele care dau spre mare. Fără să se formalizeze, ultimii sosiţi se aşează pe unde apucă: pe jos, pe parapeţii caselor, ba chiar şi pe acoperişuri. Ca la un semn când astrul dispare în mare, mulţimea se dezlănţuie: aplaudă, strigă şi fluieră.
2.Turiştilor le este rezervată o „sărbătoare demonstrativă a vinului”. Principalii vinifi catori au programe speciale, care presupun degustări, muzică şi mâncare într-un festival al vinului, care celebrează încheierea vinifi cării. Iar asta se întâmplă la fiecare sfârşit de saptamana, până la terminarea sezonului turistic.
3.Închiriază un scuter sau o maşină şi porneşte în explorarea insulei prin vizitarea celor mai importante mânăstiri de pe insulă şi sate tradiţionale.
4.Petrece o noapte albă în capitala insulei, Fira, într-unul din cluburile acesteia: Enigmă Night Club şi Koo Night Club.
5.Renunţă pentru câteva ore la confortul maşinii în faţa unei experienţe inedite - plimbarea cu măgăruşul.
6.Nu rata cunoscutele plaje cu nisip vulcanic (negru), nisip roşu şi alb.
7.Fă o plimbare printre străduţele oraşului Fira pentru cumpărături, Santorini este cunoscută pentru magazine sale cu produse de lux.
8.Nu rataţi plimbarea cu vaporaşul şi explorarea insulei Nea Kameni (insula vulcanului).
9.Fă o plimbare în urcare pe Muntele Profetul Ilie, cel mai înalt vârf al insulei.
10.Nu rata practicarea sporturilor nautice pe plajele Perivolos şi Kamari.
Excursii optionale
Turul Insulei - Excursia incepe din partea de sud a insulei Santorini. Prima oprire va fi la Mănăstirea Prophet Elias construită în cel mai înalt punct al insulei Santorini, unde panorama asupra insulei taie respirația oricărui vizitator. Apoi se vizitează cel mai tradițional sat din Santorini, Megalohori. Excursia continuă cu Akrotiri, sit arheologic, unde există un castel venețian și numeroase biserici. Veți vizita imprejurimile acestei asezări antice, iar apoi veți pleca spre satul Emborio, un sat mare situat in partea de sud a insulei. Parasiți satul și este timpul să savurați specialitățile de la Salty Beach Club sau să vă relaxați pe plaja Perivolos. Excursia se incheie cu degustare la o vinărie care are și o priveliște superbă asupra vulcanului.
Thira antica - Se vizitează Thira antica, așezat pe muntele Messa Vouno, la altitudinea de 356 m. A fost inființată în sec 9 i.H. de către coloniștii Dorieni conduși de Theras, și a continuat să fie locuită până la inceputul periodei Bizantine.
Apus în Oia
Prima vizită din această excursie va fi la Mănăstirea Panagia Episkopi, construită în perioadă bizantină (secolul 11 i.e.n.) cu pereţii foarte frumos pictaţi. Biserica a reuşit să supravieţuiască multor cutremure. Excursia continuă cu Meşa Gonia, satul fantomelor” ce a fost părăsit după cutremurul din 1956. În drumul spre Oia se face o oprire la rămăşiţele castelului veneţian din Pyrgos, apoi în Imerovigli, pentru a admira priveliştea superbă asupra vulcanului. Ultima oprire va fi în Oia, unde se vizitează galeriile de artă ale artiştilor ce îşi expun aici creaţiile inspirate de frumuseţea locului. Excursia se încheie în satul Oia unde veţi admira un apus de soare spectaculos.
Croazieră Caldera
Tranfer în portul Anthinios, unde se face îmbarcarea pe un vapor tradiţional. Prima oprire va fi la Insula Nea Kameni, unde vă veţi apropia de craterul Vulcanului, încă activ. Nea Kameni s-a format în urma unei erupţii vulcanice între anii 1550 - 1500 i.e.n. Astfel s-a format Caldera şi încă 2 mici insule, Thirassia şi Nea Kameni. Ultima oprire este la Insula Thirassia unde puteţi lua prânzul sau face o baie. Excursia se încheie în satul Oia unde veţi admira un apus de soare spectaculos.
Sejur avion Santorini - click aici
Sejur individual Santorini - click aici
SOURCE AND TAGS