Rasarit de soare in Parga


Rasarit de soare in Parga

Cateva repere geografice si o scurta descriere
Parga este un orasel statiune situat in 4 golfuri la malul Marii Ionice in partea de nord-vest a Greciei, mai exact in regiunea Epir, intre localitatile Preveza si Ioannia. Desi este un oras pe continent, da impresia ca este o mica insula. Inconjurat de verdeata luxurianta de pini si plantatii de maslini, acest mic oras se confrunta cu unele insule care se afla vizavi: Lefkada, Antipaxos, Paxos si Corfu.

 

Pozitia statiunii Parga pe harta Greciei

Soseaua principala strabate orasul pe sus, la aproximativ 30-40m deasupra marii. Intreg orasul este foarte aglomerat, cu stradute mici si intortocheate, iar locurile de parcare sunt o adevarata problema.

 Construit ca un amfiteatru antic in jurul unui port cu vedere spre mare, combinand in mod unic muntele si marea, orasul are o arhitectura remarcabila cu influente venetiene si turcesti, cu strazi pietruite, case colorate cu balcoane din lemn si acoperis din tigla, capele, biserici, monumente.
Pe langa arhitectura, influentele mediteraneeane vechi inca se simt prin accentul localnicilor si ospitalitatea cu care acestia isi primesc turistii.
                      In ciuda frumusetii sale si a peisajelor extraordinare, turismul este destul de nou aici, iar numarul de turisti straini este inca mic. Preferata pana nu demult in principal de turistii din Grecia, statiunea a inceput sa fie vizitata de turisti italieni sau britanici, atrasi de puritatea locului si de atmosfera specifica.

                       Un lucru pe care il veti observa in Parga este numarul de turisti repetitivi, multi venind de la varsta de  5 - 10 ani. Oaspetii spun ca nu ar vizita acelasi loc de doua ori, dar Parga este o exceptie, ceva ii atrage aici.
                      Parga atrage toate tipurile de calatori, iar grupele de varsta variaza, insa se adreseaza in special persoanelor cu varsta peste 30 de ani, fiind  foarte popular pentru calatorul singur. Parga este un mediu sigur pentru copii, dar nu are cluburi speciale pentru acestia pe care le veti gasi in mai multe statiuni comerciale.  

Cum ajungem?

Distanta dintre Bucuresti si Parga este de cca 1060 km si poate fi parcursa in aproximativ  13 h cu masina personala. Traseul principal al autocarului este Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Kulata – Promahonas – Salonic– Kozani – Ioannina –Parga.
                        Exista si posibilitatea de a alege transportul cu avionul pana pe Aeroportul International Aktio din Preveza, care se afla la o distanta de 60 km fata de Parga.


Harta traseului Bucuresti - Parga

Temperaturi in Parga

                      Parga are un climat mediteranean care asigura veri lungi, calde si ierni scurte, usoare. In timpul sezonului de vara, exista mai mult de 12 ore de soare in fiecare zi, care permit o gama larga de activitati, cum ar fi plaja, plimbari lungi, de inot si practicarea sporturilor nautice. In timpul verii , temperaturile sunt ridicate si pot ajunge la 40° C. Din noiembrie pana in martie, temperaturile sunt destul de scazute, ajungand la valori de 5-20° C. Vant care vine din nord peste muntii din jurul statiunii influenteaza vremea si aduce precipitatii abundentetoamna si iarna.

 
Sursa www.greeka.com

Plajele din Parga

    Plaja Valtos: considerata cea mai frumoasa plaja din Parga, situata la vest de statiune, la baza dealului pe care este construit Castelul Venetian. Plaja este accesibila pe jos – aproximativ 20 de minute din centrul orasului, cu masina sau cu barca. In sezon, exista un taxi boat care pleca periodic din portul statiunii catre plaja. Plaja are o lungime de 3 km, este cu nisip si petricele mici, fine, multa verdeata in jur si apa adanca. De asemenea, este organizata cu sezlonguri si umbrelute, baruri cu gustari, muzica si jocuri pe plaja, taverne si cafenele care raman deschise pentru toata ziua. 


    Plaja Lichnos: una dintre cele mai cunoscute plaje din statiune, situata la 4 km sud-est de Parga. Peisajul natural este spectaculos, fiind una dintre acele plaje unde apele albastra se imbina armonios cu verdele plantatiilor de maslini.Plaja este cu pietricele si nisip, iar intrarea in apa este destul de abrupta, nefiind recomandata pentru copii.
 
 
 
    Plaja Krioneri: in centrul statiunii Parga cu nisip, perfecta pentru familiile cu copii. Este o plaja ingusta, cu nisip si pietricele si intrare nu foarte lina in apa. Este marginita de taverne, cafenele si magazine si organizata cu sezlonguri, umbrele si diverse jocuri sportive. Fiind in apropiere de soseaua principala si faleza, plaja nu este foarte intima.De peplaja, se poatevedea mica insula Panagia – Insula Fecioarei Maria, la care se poateajungefoarteusorinotsau cu barca/hidrobicicleta.


    Plaja Piso Krioneri: situata la o distanta mica plaja Krioneri si protejata de dealul cunoscut ca Sf. Athanasios, denumit asa dupa mica biserica ce se afla pe culme. Este mai putin aglomerata decat cealalta plaja din statiune si datorita pozitionarii oferta o clima foarte buna.


    Plaja Sarakiniko: situata la aproximativ 12 km vest de Parga, in apropierea satului Agia. Este o plaja linistita, cu nisip si pietricele. Se poate ajunge aici cu taxiul, pe apa din portul Parga sau cu masina. Desi nu este o plaja foartepopulara, ofera multe facilitati ca pescuitul, inchirieri de hidrobiciclete sau canoe, scufundari si snorkeling. Se regasesc si cateva taverne ce oferta turistilor preparate traditionale grecesti.Conform unei legende, plaja a dobandit numele de la piratii Sarakini care, in urma unei furtuni au naufragiat in golf.


     Plaja Agios Ioannis plaja mica, cu pietricele albe dar si cu nisip. Este inconjurata de munti stancosi ce proteaza plaja de vanturile puternice, creand astfel o atmosfera calma, linistita, perfecta pentru relaxare, plaja si inot.O recomandare pentru turisti este sa poarte incaltari atunci cand merg in apa pentru ca fundul marii are pietre si mersul pe ele poate fi destul de incomod. Ofera facilitati pentru sporturi, cat si o parcare.


    Plaja Agios Sostis: situata la 1 km de plaja Sarakino, fiind una mai izolata, cu pietricele, recomandata pentru snorkeling, fara facilitati de petrecerea a timpul. Plaja este accesibila cu barca din portul Parga - dureaza 20 de minute si este recomandata  aceasta modalitate din cauza drumului catre plaja, care nu este in conditii foarte bune.


Statiuni din jurul orasului Parga

    Amoudia – o localitate aflata de aproximativ 24 de km de Parga, este locul unde se varsa in mare raul Acheron. Este un sat mic, cu plaja lunga, lata cu nisip fin si intrare lina in apa. In apropiere se afla Nekromantion un loc ce merita vizitat.
    Syvota  – o statiune frumoasa ce nu dispune de plaja proprie, insa are alte atractii printre care se numara insulele din jur unde apa este extraordinar de clara si albastra.

    Anthousa – un sat vechi, traditional aflat la 3.5 km nord de statiunea Parga. Este recunoscut pentru castelul Ali Pasha - o fortareata cu interioare bine conservate, cascada din centru cat si numeroase plaje, mai mari sau mai intime. Majoritatea plajelor sunt cu pietricele iar apa este deosebit de curata si de o culoare incredibila, turcoaz-bleu deschis.

    Agia Kiriaki – ce este conectata cu orasul printr-un drum in panta care duce la frumoasele plaje Ai-Giannakis si Lichnos. Localitatea are o varietate de taverne traditionale cu preparate delicioase.

    Lichnos – un sat linistit accesibil cu taxiul pe apa din portul Parga sau cu autobuzul. Dispune de una dintre cele mai frumoase plaje din Parga.

10 lucruri pe care nu trebuie sa le ratezi!

1. Fa o plimbare cu trenuletul pentru a ajunge la moara si la cascada din Anthousa, vei fi uimit de peisajul de pe drum.

2. Cele 2 castele ce se impun in aceasta zona, Castelul Venetian si Castelul Ali Pasa. Cel de-al doilea este mult mai bine conservat insa ambele oferta o panorama uimitoare asupra marii si a imprejurimilor.

3. TurulInsulelor Ionice (Lefkada, Kefalonia, Paxos si Antipaxos) intr-o croaziera organizata.

4. O plimbare cu persoana iubita pe stradutele intortocheate, pietruite ce separa cladiri albe asezate armonios in amfiteatru.

5. Cea mai frumoasa biserica din Parga, Capela Adormirea Maicii Domnului care a fost construita pe mica insula Panagia, vizibila de pe faleza.


6. Regiunea Zagoria, “tinutul din spatele muntilor”, o zona de o frumusete naturala incredibila, unde se afla si canionul Vikos, fiind recunoscut ca cel mai adanc din lume in concordanta cu latimea sa. In aceasta regiune, se gasesc multe poduri de piatra bine conservate ce erau traversate in trecut de magari cu desagi cu provizii catre munti. Pentru pasionatii de fotografie, peisajele spectaculoase nu vor inceta sa-i incante la tot pasul.

7. Viziteaza imprejurimile si afla ce legende inconjoara acest mic oras pitoresc.  Oracolul mortii, primul oracol cunoscut din istorie, este un inceput bun. De asemenea, Zalogo este un loc recunoscut pentru autosacrificare, iar raul Acheron din satul Gliki, locul unde in Antichitate se spune ca ar fi curs raul Styx.

Obiective turistice

Castelul venetian strajuieste orasul fiind amplasat pe o colina, la aproximativ  40m inaltime deasupra marii. Desi in prezent nu se pot vedea decat niste ruine care nu sunt intretinute, castelul este reprezentativ pentru stilul venetian. In singura incapere renovata se afla un mic restaurant ce ofera o priveliste incredibila asupra orasului, marii si plajelor din jur. Castelul se viziteaza gratuit, pe cont propriu. Se poate ajunge aici din centru centrul statiunii urcand niste trepte ori de pe plaja Valtos.

Castelul Ali Pasase afla in satul Anthousa, pe varful unui munte si ofera o panoramaasuprainsulelor dinapropiere: Paxos, Antipaxos, Panaghia, Corfu, fiind mai bine conservat decat cel venetian.

Fabrica de ulei de masline si totodata muzeu, Paragaea. Un ghid va prezenta istoria cultivarii maslinelor in zona si tehnologia producerii uleiului. Vizita se va incheia cu vizionarea unui film documentar si o degustare.

Biserica Sf. Nicolae, protectorul Pargai, localizatain centrul statiunii si muzeul ecleziastic din apropierea acesteia. Printre obiectele prezentate in muzeu se remarca  doua copii ale unor lucrari scrise de un calugar de la Muntele Athos (Aghion Oros), doua biblii din sec. XVII (una venetiana, cealalta scrisa de un calugar prin 1625 pe hartie fabricata la Parga atunci), icoane mai vechi si mai noi, printre care Maica Domnului din Vlacherna, de asemeni si steagul orasului vechi de 300 de ani – gaurit de gloantele otomane, facut din matase rosie, pictat in ulei pe ambele fete, imaginea infatisand-o pe Maica Domnului cu Pruncul in brate, inconjurati de stelute de aur.

Cea mai frumoasa biserica din zona este Capela Adormirea Maicii Domnului, o bisericuta mica, alba, singura constructie de pe mica insula Panagia, vizibila de pe faleza.

Excursii optionale


1.    Albania. O excursie in care descoperi un teritoriu misterios si nou turistilor, Albania, ultima tara din Europa de Est scapata de sub comunism. Se viziteaza orasul antic Butrint, cea mai cunoscuta asezare arheologica si turistica din zona, orasul Saranda, important port din sud-estul tarii. Aici turistii vor avea timp liber pentru a exploraorasul si plajele, inainte de returul in Parga.
 

2. Meteora. Un loc spectaculos, unde Stancile Meteorei practic „suspendate in aer” iti vor taia respiratia. Formatiunile de piatra ce se ridica din sol s-au format acum mii de ani si in prezent gazduiesc manastiri. Dupa vizitarea acestora, se va face un popas in satul traditional de munte, Metsovo, renumit pentru branza afumata, carnati si un delicious vin local.


3. Mituri. Pentru turistii pasionati de legende, aceasta excursiete poarta prin locurile de importanta istorica din zona. De la primul oracol din istorie, “Oracolul mortii”, primul oracol cunoscut din istorie, la Zalogo, un loc recunoscut pentru autosacrificare si raul Acheron din satul Gliki, locul unde in Antichitate se spune ca ar fi curs raul Styx...toate acestea vor crea o atmosfera de neuitat.

4. Turul Insulelor Ionice. Inaceasta excursie, se exploreaza frumoasele insule din Marea Ionica: Lefkada, Kefalonia, Ithaka, Scorpios si Meganisi, unde se viziteaza Pestera Papanikolis, celebra pentru submarinul din cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Dupa un o plimbare printre frumoasele plaje din Lefkada, se merge pe urmele lui Ulise in Itaka, iar apoi spre Insula Scorpios, proprietate a familiei Onassis.


5. Paxos-Antipaxos. Conform mitologieigrecesti, aceste 2 insule au fost create de Poseidon, ZeulMarii, prin lovireaceleimaisudicepartiaInsulei Corfu cu al sau trident. Prima oprireva fi in Antipaxos, unde se poate face snorkeling siinot in apelecristaline. Croazierava continua sprePesterileAlbastre, dupa care se face o oprire in oraselulGaios din Paxoscumparaturisaupentru a servi masa la una din tavernele cu specific pescaresc.

6. ZagoriasiCanionulVikos. Regiunea Zagoria, “tinutul din spatele muntilor”, este o zona de o frumusete naturala incredibila, unde se afla si canionul Vikos, fiind recunoscut ca cel mai adanc din lume in concordanta cu latimea sa. In aceasta regiune, se gasesc multe poduri de piatra bine conservate ce erau traversate in trecut de magari cu desagi cu provizii catre munti. Pentru pasionatii de fotografie, peisajele spectaculoase nu vor inceta sa-i incante la tot pasul.

7. Orasul Corfu. Se ia ferryboat-ul din Parga spre capitala InsuleiCorfu. Acest oras cu influente venetiene, in care predomina auriul sialbastrul, dominat de fortareata ce dateazadin secolul al XVI-lea, reprezinta esentaculturala a insulei. Aici, turistii vor avea timp liberpentru a explora frumosul oras in ale caruibiserici si muzee se regasesc influentevenetiene, britanice si franceze

Rezerva sejur cu avionul - https://bit.ly/2OdlKa3
Rezerva sejur cu autocarul - https://bit.ly/2NBIcs4
Rezerva sejur individual - https://bit.ly/2mHERfW


SOURCE AND TAGS