Vacanțe individuale Timisoara Romania 2024
Timișoara este situată în sud-estul Câmpiei Panonice (respectiv în sudul Câmpiei de Vest), în zona de divagare a râurilor Timiș și Bega. Timișoara, in traducere: „cetatea de pe Timiș” este reședința și cel mai mare oraș al județului Timiș din regiunea istorică Banat, vestul României. Numele localității vine de la râul Timiș (trecând la sud de municipiu), numit de romani în antichitate Tibisis sau Tibiscus.Timișoara este un oraș multicultural, influențat de diversele comunități etnice, în special de cea germană, maghiară și sârbă, dar și de cele bulgară, italiană și greacă. Moștenirea culturală...
Citeste mai multVacanțe individuale Timisoara Romania 2024
Clima:
Descriere:
Timișoara este situată în sud-estul Câmpiei Panonice (respectiv în sudul Câmpiei de Vest), în zona de divagare a râurilor Timiș și Bega. Timișoara, in traducere: „cetatea de pe Timiș” este reședința și cel mai mare oraș al județului Timiș din regiunea istorică Banat, vestul României. Numele localității vine de la râul Timiș (trecând la sud de municipiu), numit de romani în antichitate Tibisis sau Tibiscus.Timișoara este un oraș multicultural, influențat de diversele comunități etnice, în special de cea germană, maghiară și sârbă, dar și de cele bulgară, italiană și greacă. Moștenirea culturală și diversitatea ofertei culturale sunt punctele forte ale orașului. Cu cele peste 12 instituții culturale profesioniste, Timișoara este, după București și Iași, al treilea pol cultural din țară din punct de vedere al mărimii și diversității ofertei culturale.
Gastronomie:
Despre banateni se spune ca le place sa manance bine, masa sa fie imbelsugata, iar felurile bine gatite. Si niciodata nu trebuie sa lipseasca dulciurile, pentru ca, se stie, in Banat se fac cele mai grozave prajituri de casa.
Bucataria banateana a fost puternic influentata de cea austro-ungara, dar, intr-o buna masura, si de bucataria greceasca, italieneasca sau franceza. Mancarurile pregatite in Banat sunt facute in cea mai mare parte din carne de porc, pui sau vita, cu legume prajite in untura sau ulei, cu sosuri din faina, pentru a le face mai consistente, condimentate cu piper, cimbru, boia de ardei sau chimen. Bucataria din Banat se caracterizeaza prin mancaruri grase, hranitoare si gustoase.
Zupele se pregatesc cu taitei de casa, facuti de gospodine din oua si faina. In zeama e musai sa-si fi facut veacul vreme indelungata carnea de cocos, pui sau gaina, care, pe langa o savoare unica, ii da acea culoare inegalabila intre galben si auriu.
Insa, taiteii nu sunt folositi doar la supe, ci servesc si la prepararea multor dulciuri. Din taitei se pot obtine renumitele preparate „iofca” cu branza, cu nuca, cu lapte, mac sau varza.
Ciorbele se acresc cu lamaie si se adauga smantana din abundenta.
Obiective turistice:
Castelul Huniade este un monument istoric și cea mai veche clădire din Timișoara, construit între anii 1308–1315 de Carol Robert de Anjou și reconstruit după cutremurul din 1443 de către Ioan de Hunedoara. Castelul medieval a fost distrus în timpul asediului Timișoarei din 1849 și refăcut în forma actuală în 1856. Astăzi adăpostește Muzeul Banatului.
Muzeul Național al Banatului este un muzeu din Timișoara cu sediul central în Castelul Huniade. A fost înființat în 1872, sub numele de "Societatea de Istorie și Arheologie". Adăpostește cea mai importantă colecție de obiecte arheologice din Banat. La parter, găzduiește Sanctuarul Neolitic de la Parța, un monument unic în Europa. Muzeul cuprinde Secția de istorie, Secția de Arheologie, Secția de Șiințele Naturii și Laboratorul Zonal de Restaurare. În anul 2016 Muzeul Banatului a devenit Muzeul Național al Banatului.
Coloana Ciumei, cunoscută și ca Statuia Ciumei sau Monumentul Sfintei Treimi, este înălțată în mijlocul Pieței Unirii din Timișoara, în concordanță cu stilul arhitectonic al clădirilor dimprejur (baroc). Monumentul se înscrie în tipologia coloanelor ciumei, răspândite în epoca barocului în întregul spațiu sud-german, boem și maghiar.